504 WordPress error

Home E Tutorials E 504 WordPress error

Heb je ooit een 504 WordPress error op een website gekregen? Deze fout kan een website ontoegankelijk maken voor gebruikers. Het ergste is dat het kan verdwijnen en vanzelf weer verschijnt als het onderliggende probleem niet is opgelost. In dit artikel laten we je zien hoe je de 504 gateway time-outfout in WordPress kunt oplossen.

Wat veroorzaakt de 504 WordPress error?

De 504 gateway time-outfout wordt meestal veroorzaakt wanneer een server geen verbinding kan maken met een upstream-server om een ​​aanvraag te voltooien.

Als je bijvoorbeeld een website firewall zoals Sucuri gebruikt en deze geen verbinding met uw WordPress-server kan maken, zie je een time-out fout van de 504 gateway.

Het uiterlijk van de foutpagina en het bericht kunnen anders worden weergegeven, afhankelijk van het WordPress-hostingbedrijf, de proxyserver of de browser die je gebruikt. Hier volgen enkele van de meest voorkomende 504 gateway time-out foutmeldingen.

504 Gateway time-out
HTTP 504
504 FOUT
Gateway Timeout (504)
HTTP-fout 504 – Time-out gateway
Gateway Timeout Error
504 Gateway time-outfout

504 WordPress error

Hoewel de meest voorkomende reden voor de fout een proxyserver is die de upstream-server niet kan bereiken, kan deze ook worden veroorzaakt door andere problemen met de hostingconfiguratie.

Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken hoe we gemakkelijk de 504 WordPress error kunnen oplossen.

1. Wacht en herlaad
Soms kan de 504 gateway-time-outfout eenvoudig worden veroorzaakt door een tijdelijke storing op de WordPress-hostingservers. Geef het een paar minuten en probeer de website opnieuw te laden.

Als het probleem verdwijnt, hoef je geen verdere stappen te ondernemen. Als de fout na een tijdje aanhoudt of opnieuw verschijnt, lees dan verder om het probleem op te lossen en op te lossen.

2. Schakel VPN uit
Als je een VPN-service gebruikt om op internet te surfen, probeer deze dan uit te schakelen. Soms kan een VPN-server geen antwoord krijgen van de beheerde WordPress-hostingserver, en dit resulteert in een 504 gateway-time-outfout.

Als de website opnieuw verschijnt, betekent dit dat de VPN-server de boosdoener was. Als het gebruik van de VPN belangrijk is, dan kan je proberen over te schakelen naar een andere VPN-server. Als je de fout zelfs na het wijzigen van servers ziet, neem dan contact op met de VPN-serviceprovider voor ondersteuning.

3. Schakel Website Firewall uit
Als je een website-firewall op DNS-niveau zoals Sucuri of Cloudflare gebruikt, probeer dan de firewall tijdelijk uit te schakelen. Hiermee kan je rechtstreeks verbinding maken met de WordPress-hostserver.

Als het probleem hiermee is opgelost, is het waarschijnlijk dat de hosting-server de firewall-IP-adressen blokkeert die dit probleem kunnen veroorzaken. Neem contact op met de  firewall-serviceprovider om hun lijst met IP-adressen te krijgen en vervolgens contact opnemen met de webhost om die IP’s op de witte lijst te zetten.

Soms kan het uitschakelen van de firewall de werkelijke server foutmelding weergeven. In dat geval moet je onze lijst met veelvoorkomende WordPress-fouten raadplegen om het specifieke probleem op te lossen.

4. Schakel de netwerkproxy uit
Als je via een proxyserver bent verbonden met internet, kan die server mogelijk geen antwoord krijgen van de WordPress-website.

Gebruik bijvoorbeeld een andere internetverbinding of gebruik online services om te zien of jouw website niet beschikbaar is voor jou of voor iedereen.

Als het alleen voor jou is uitgeschakeld, moet je de netwerkinstellingen wijzigen. Neem contact op met de internetprovider of een netwerkbeheerder om het probleem op te lossen.

5. Wijzig uw DNS-servers
Een internetverbinding gebruikt zoiets als DNS-servers. Deze servers helpen de computer verbinding te maken met de verschillende servers op internet.

Als de DNS-servers die je gebruikt niet beschikbaar zijn of geen verbinding kunnen maken met een website, kan er een time-out fout van de 504-gateway optreden. De eenvoudigste manier om dit te controleren, is door de DNS-servers die het apparaat gebruikt te wijzigen.

Op Windows-computers vindt je ze onder Configuratiescherm »Scherm Netwerkcentrum.

DNS-servers wijzigen in Windows

Op Mac-computers vindt je ze onder Instellingen »Netwerk. Klik op de knop Geavanceerd en selecteer vervolgens het tabblad DNS.

DNS-instellingen op Mac

Je kan de DNS-serveradres wijzigen in 8.8.8.8 en 8.8.4.4 en wijzigingen aanbrengen.

Probeer nu de website te bezoeken. Als hiermee defout is opgelost, ben je helemaal klaar. Het probleem was de internetverbinding.

6. Ruim de WordPress-database op
Een beschadigde WordPress-database kan ook een time-outfout van de 504-gateway veroorzaken. Maak je geen zorgen, de WordPress-gegevens zijn waarschijnlijk veilig. Het is echter mogelijk dat de database een beetje voorjaarsschoonmaak nodig heeft.

Dit kan eenvoudig worden gedaan door de WordPress-database te optimaliseren met phpMyAdmin of met een plug-in zoals WP-Sweep. Maak een back-up van de WordPress-database voordat je een actie uitvoert.

7. Deactiveer WordPress-plug-ins en schakel naar standaardthema

WordPress plug-ins en thema’s veroorzaken minder vaak een 504 WordPress error. Als een plug-in of thema echter te veel aanvragen bij de server indient, is het waarschijnlijk dat sommige van deze aanvragen wegvallen en een 504 WordPress error veroorzaken.

Om dit te testen, moet je alle WordPress-plug-ins deactiveren via FTP.

Ga daarna naar jouw website om te zien of de fout is opgelost.

Als dit het geval is, heeft een van de plug-ins het probleem veroorzaakt. Je moet nu alle plug-ins één voor één activeren totdat je de fout kunt reproduceren. Hiermee kan je de plug-in vinden die verantwoordelijk is voor de fout.

Als het probleem niet is opgelost met het deactiveren van plug-ins, zou je je WordPress-thema kunnen controleren. Je kan het WordPress-thema uitschakelen via phpMyAdmin.

Nadat je je thema hebt overgezet naar het standaard WordPress-thema, ga je naar je website om te zien of het werkt.

8. Andere oplossingen
Als al het andere faalt en je kan de time-out fout van de 504-gateway nog steeds niet oplossen, volg dan de stappen in onze ultieme WordPress-gids voor probleemoplossing voor beginners.

Tot slot moet je in laatste instantie contact opnemen met de hostingprovider voor ondersteuning. Ze kunnen het probleem mogelijk oplossen of je in de juiste richting wijzen.