Het verschil tussen WordPress org en com

Home E Tutorials E Het verschil tussen WordPress org en com

Wist je dat WordPress org en WordPress com eigenlijk twee heel verschillende platforms zijn?

Vaak verwarren beginners WordPress.com en WordPress.org, waardoor ze het verkeerde platform kiezen voor hun website. Zelfs degenen die weten dat het twee verschillende platforms zijn, zijn zich niet bewust van de verschillen tussen beide.

Maar wat is nu de beste keuze: WordPress.com versus WordPress.org? Om dat te helpen beantwoorden, hebben we de meest uitgebreide vergelijking gemaakt van gratis WordPress.com versus WordPress.org (zelf-gehoste versie).

Vergelijking tussen WordPress org en com

De beste manier om het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org te begrijpen, is door elk platform afzonderlijk te bekijken.

WordPress.org

WordPress.org oftewel “de echte WordPress”, is het populaire websiteplatform waar je een eigen website en webshop mee kan maken.

Het is open-source en 100% gratis voor iedereen. Het enige dat je nodig hebt, is een domeinnaam en webhosting. Dit is waarom het ook wel zelf-gehoste WordPress wordt genoemd.

Hieronder staan ​​de voor- en nadelen van het gebruik van door zelf-gehoste WordPress.org om een website of blog te bouwen.

Voordelen van WordPress.org

Met WordPress.org heb je volledige controle over eenwebsite. Je bent vrij om alles te doen wat je wil en het zo vaak aan te passen als je wil.

Hier zijn enkele voordelen van het kiezen van WordPress.org om een website te bouwen, en de reden waarom dit onze eerste keuze is voor de beste websitebouwer.

 • De WordPress-software is gratis, open-source en supergemakkelijk te gebruiken.
 • Je bent eigenaar van de website en al zijn gegevens. De site zal NIET worden uitgeschakeld omdat iemand besluit dat dit in strijd is met hun servicevoorwaarden (zolang u niet iets illegaals doet). Je hebt de volledige controle.
 • Je kan gratis, betaalde en aangepaste WordPress-plug-ins / apps aan de website toevoegen.
 • Je kan het ontwerp van de website naar wens aanpassen. Je kan elk gratis of premium WordPress-thema toevoegen. Het is ook mogelijk om volledig op maat gemaakte ontwerpen te maken of alles aanpassen wat.
 • Je kan daadwerkelijk geld verdienen met de WordPress-site door eigen advertenties weer te geven zonder inkomsten met iemand te delen.
 • Je kan krachtige tools zoals Google Analytics gebruiken voor aangepaste analyses en tracking.
 • Je kan door zelf-gehoste WordPress te gebruiken, een ​​online winkel maken om digitale of fysieke producten te verkopen, online betalingen te accepteren en de goederen rechtstreeks vanaf de website te leveren / verzenden.
 • Je kan ook lidmaatschapssites maken en lidmaatschappen verkopen voor premium-inhoud, cursussen, enz. En een online community rond jouw website opbouwen.

Nadelen van WordPress.org

Er zijn een paar nadelen aan het gebruik van de door zelf-gehoste WordPress.org.

Zoals alle websites heb je webhosting nodig. Hier worden alle websitebestanden op internet opgeslagen. Aanvankelijk bedragen de kosten ongeveer € 3 – € 10 per maand.
Je bent zelf verantwoordelijk voor updates. Je kan de WordPress-site eenvoudig bijwerken door simpelweg op de updateknop te klikken (1 klik), dus het is niet veel werk.
Je bent verantwoordelijk voor back-ups. Gelukkig zijn er talloze WordPress-back-up plug-ins waarmee je automatische back-ups kunt instellen.
De werkelijke kosten van de WordPress.org-website variëren op basis van wat je probeert te bouwen (eenvoudige blog, portfoliowebsite, eCommerce-winkel, lidmaatschapssite, enz.). Er zijn ook andere factoren, zoals gratis sjablonen versus premium-sjablonen, gratis plug-ins versus premium-plug-ins, enz.

WordPress.com

WordPress.com is een hostingservice gemaakt door de oprichters van WordPress, Matt Mullenweg. Vanwege dezelfde oprichter verwarren gebruikers WordPress.com vaak met de populaire WordPress.org-software.

De WordPress.com-hostingservice heeft 5 plannen:

 • Gratis – zeer beperkt.
 • Persoonlijk – € 48 per jaar
 • Premium – € 96 per jaar
 • Zakelijk – € 300 per jaar
 • E-commerce – € 540 per jaar
 • VIP – vanaf € 5000 per maand

Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van WordPress.com.

Voordelen van WordPress.com

Het gratis WordPress.com-platform is een goede keuze voor hobbybloggers en mensen die een blog over een bepaald onderwerp beginnen. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van WordPress.com:

 • Het is gratis voor maximaal 3 GB aan opslagruimte. Daarna moet je overschakelen naar een betaald abonnement voor meer ruimte.
 • Je hoeft je geen zorgen te maken over updates of back-ups. WordPress.com zorgt daarvoor.

Nadelen van WordPress.com

Er zijn verschillende beperkingen van gratis WordPress.com die het onderscheiden van WordPress.org. Hier zijn enkele van de nadelen van het gebruik van WordPress.com:

 • Ze plaatsen advertenties op alle gratis websites. Jouw bezoekers zien die advertenties en jij verdient er geen geld aan. Als je niet wilt dat degebruikers hun advertenties te zien krijgen, kan je upgraden naar een betaald abonnement.
 • Het is NIET toegestaan ​​om advertenties op de website te verkopen, wat de manieren om inkomsten te genereren voor jouw site ernstig beperkt. Als je een site met veel verkeer beheert, kan je je aanmelden voor hun advertentieprogramma genaamd WordAds, waarmee je inkomsten met hen deelt. Gebruikers van Premium- en Business-abonnementen kunnen WordAds meteen gebruiken.
 • Je kan geen plug-ins uploaden. Gebruikers met een gratis abonnement krijgen ingebouwde Jetpack-functies die vooraf zijn geactiveerd. Gebruikers van een businessplan kunnen installeren vanuit een selectie van compatibele plug-ins. Met het WordPress.com VIP-programma kun je plug-ins installeren en dat begint vanaf $ 5000 per maand.
 • Je kan geen aangepaste thema’s uploaden. Gebruikers met een gratis abonnement kunnen alleen installeren vanuit de beperkte verzameling gratis thema’s. Premium- en businessplangebruikers kunnen ook premiumthema’s selecteren. Er zijn beperkte aanpassingsmogelijkheden voor de gratis versie. Gebruikers van Premium- en Business-abonnementen kunnen aangepaste CSS gebruiken.

Kan ik van WordPress.com naar WordPress.org gaan?

Vaak beginnen nieuwe gebruikers die het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org niet kennen, met de gratis WordPress.com-service. Zodra ze de beperkingen van het platform zien, willen ze overschakelen naar “the Real WordPress” oftewel WordPress.org.

Ja, je kan overschakelen van WordPress.com naar WordPress.org en alle inhoud verplaatsen.

Ik (Karel) maak ook gebruik van de zelf-gehoste WordPress.org versie. Deze laat me toe om de website volledig op maat te maken naar eigen wensen. Een belangrijk punt is wel steeds een degelijke webhosting af te nemen. Dat zorgt voor een stabiele omgeving en snellere laadtijden van jouw website. Zeker als je bezoekers wil omzetten naar klanten is dit een kost waar je niet mag op besparen.