Hoe moet je een WordPress website klonen?

Home E Tutorials E Hoe moet je een WordPress website klonen?

Over het algemeen wordt een WordPress website klonen als een onethische praktijk beschouwd. Wanneer je echter denkt aan klonen in termen van het maken van een dubbele WordPress site, kan een hele nieuwe wereld van volledig ethische mogelijkheden voor jouw bedrijf worden geopend. In dit artikel laten we je zien hoe je een WordPress-site eenvoudig kunt klonen in 7 eenvoudige stappen.

Wat is het en waarom zou je een WordPress website klonen?

Het idee achter het klonen van een WordPress-site is eenvoudig: je maakt een exacte kopie of duplicaat van een WordPress-site en past deze toe op een andere site.

Je vraagt je misschien af, zijn er goede redenen om dit daadwerkelijk te doen? Absoluut!

Een praktisch scenario is wanneer je een WordPress-site verplaatst naar een nieuwe webhost of een nieuwe domeinnaam. Het klonen van een site bespaart uren werk.

Een ander mogelijk gebruik is wanneer je een site ontwikkelt voor een klant op een lokale server. Nadat het project is voltooid, kan je de WordPress-site dupliceren en naar de live server van de klant verplaatsen.

Ten slotte kan je een live WordPress-site naar de lokale server klonen voor test- en ontwikkelingsdoeleinden.

Het klonen van een WordPress-site is helemaal niet zo moeilijk. Je kan binnen enkele minuten een website dupliceren.

Hier is een 7-staps handleiding voor het eenvoudig klonen van een WordPress-site, zelfs als je een beginner bent!

Stap 1. WordPress website klonen met de plug-in Duplicator

Voor dit artikel gebruiken we de plug-in Duplicator. Het is een krachtige WordPress back-up- en migratie-plug-in die is gebouwd voor zowel beginners als professionals.

Het eerste wat je hoeft te doen, is de Duplicator-plug-in installeren en activeren. De plug-in werkt direct en je kunt hem gebruiken zonder instellingen te configureren.

Stap 2. Een WordPress-back-up maken met behulp van Duplicator

Met Duplicator kan je een WordPress-site klonen door een back-up te maken en deze vervolgens uit te pakken op een nieuwe locatie.

Ga eerst naar de pagina Duplicator »Pakketten en klik bovenaan op de knop‘ Nieuwe maken ’.

Dit zal de Duplicator-wizard starten, waar je op de volgende knop moet klikken om door te gaan.

Duplicator scant nu de website om te controleren of alles in orde is om de plug-in uit te voeren. Als de plug-in een probleem vindt, zie je hier een waarschuwing.

Pre-pakket scan

Als alles goed is gemarkeerd, kan je doorgaan en op de knop ‘Build’ klikken om door te gaan. Duplicator maakt nu een back-up van de WordPress-database, afbeeldingen, sjablonen, plug-ins en alle andere bestanden in één downloadbaar pakket.

Stap 3. Voorbereiding voor het klonen van uw WordPress-site

Nadat Duplicator het back-up proces heeft voltooid, zie je een link om het archief te downloaden met back-upbestanden en een installatiescript.

Je moet op de link ‘One-click Download’ klikken om beide bestanden naar uw computer te downloaden.

Beide bestanden zijn uiterst belangrijk om je WordPress-site op de nieuwe locatie te klonen.

Stap 4. Upload archief en installatieprogramma naar de nieuwe locatie

Nu jeeen volledige back-up van de site hebt, samen met het installatiebestand van Duplicator, is de volgende stap deze te uploaden naar de nieuwe locatie.

Deze nieuwe locatie kan een live website zijn of een site op een lokale server. Als het een site op de lokale server is, hoef je alleen maar de bestanden te kopiëren en in een submap in een htdocs of www-map te plakken, zoals hier:

C: wamp www mynewsite

Als het een live site is op een andere WordPress-host, moet je deze bestanden uploaden naar de hoofdmap met behulp van een FTP-client.

Ongeacht waar je de bestanden kopieert, je moet ervoor zorgen dat de map volledig leeg is en geen andere bestanden of mappen bevat, behalve het bestand installer.php en uw zip bestand met back-ups.

Stap 5. Het importscript uitvoeren

Nu al de bestanden aanwezig zijn, moet je het installatiescript van de Duplicator uitvoeren.

Ga eenvoudigweg naar de nieuwe website in een webbrowser en voeg installer.php toe aan het einde van de URL.

http://voorbeeld.com/installer.php

Vergeet niet om voorbeeld.com te vervangen door de eigen domeinnaam of het localhost-adres van de nieuwe site.

Je ziet nu het Duplicator-installatiescript op het scherm. Het zal automatisch zoeken naar de back-upbestanden en basisconfiguratie-instellingen. Als alles er goed uitziet, vink dan het selectievakje Voorwaarden en mededelingen aan. Daarna kan je op de volgende knop klikken om door te gaan.

Op het volgende scherm vraagt Duplicator je om database-informatie in te voeren. Dit is de database die je wil gebruiken voor de nieuwe gekloonde WordPress-site.

Voer uw database-informatie in

Vergeet niet op de knop ‘Testdatabase’ te klikken om te controleren of de ingevoerde database-informatie correct is.

Klik daarna op de volgende knop om door te gaan.

Duplicator importeert nu de database en bestanden. Vervolgens wordt er gevraagd de instellingen voor de nieuwe site bij te werken.

Nieuwe data

Het zal de wijzigingen automatisch detecteren en de URL-, pad- en titelvelden voor jou invullen. Je kunt gewoon op de knop ‘Volgende’ klikken om door te gaan.

Duplicator zal nu de installatie voltooien en je zult de admin login-knop zien. Door erop te klikken, ga je naar het WordPress-beheergebied van de nieuwe gekloonde site.

Stap 6. Test de gekloonde site

Je kunt nu doorgaan en de gekloonde WordPress-site testen. We raden aan om zowel het beheergedeelte als de voorkant van de website te testen om te controleren of alle gegevens aanwezig zijn en of de website werkt zoals bedoeld.

Stap 7. Verwijder tijdelijke bestanden

Als je ervan overtuigd bent dat alles correct is geïmporteerd, kan jr doorgaan en de installatiebestanden verwijderen die zijn gemaakt door de plug-in Duplicator.

Ga op de gekloonde WordPress-site naar de pagina Duplicator »Tools en klik vervolgens op de knop‘ Installatiebestanden verwijderen ’.

Verwijder installatiebestanden

Dat is alles, je hebt met succes een WordPress-site gekloond.

Wil je jouw WordPress website klonen?

Bekijk meer info en neem contact op.