De naam van een webwinkel, zeker als je maar één artikel gaat verkopen speelt een grote rol. Het moet herkenbaar zijn naar de bezoeker toe, dus handig als deze in één oogopslag weet waarover het gaat. In dit geval zou het gaan om flexibelebureaudiejeoveralkangebruiken.be, maar dat was nét iets te lang. Een goede naam hangt ook vast aan een domeinnaam, want die moet nog vrij zijn.

Ook al heb je nu zo veel domein extensies om uit te kiezen (eigenlijk veel te veel), maar ik beperk me liever tot de meest bekende. En dat zijn .be, .nl, en .com. Drie extensies die al zeer lang bestaan en dus een bezoeker makkelijk kan onthouden. In die zoektocht zijn er enkele interessante pistes gevonden, vooral in de financiële zin.

In de eerste plaats heb ik in enkele opties van domeinnamen onderzocht. In een impuls aankoop heb ik staandebureau.be geregistreerd. In mijn geval zou ik het gebruiken om met de laptop staand te kunnen werken. Maar deze naam zou niet de volledige lading dekken. Het is iets wat je flexibel kan gebruiken in en rond het huis. En het is een soort bureau, dus een combinatie van die twee zou beter zijn. Flexibele bureau, dat zegt precies wat het is, maar bekt helemaal niet lekker. Als iemand zijn tong moet breken om het uit te spreken, dan is het geen goed idee. Na nog een korte brainstorm sessie werd het uiteindelijk Flexidesk. Kort en krachtig en toch nog verstaanbaar. Iedereen weet direct waar het over gaat.

Gelukkig was flexidesk.be nog beschikbaar. Deze domeinnaam werd dan ook geregistreerd. Het is dus nog mogelijk om voor een normaal bedrag een domeinnaam te registreren. De websites waar je geregistreerde domeinnamen kan kopen, zijn ook wel interessant. (Bvb catchtiger.com, sedo.com) Maar hier kunnen de prijzen nogal de hoogte in gaan. Tenzij je kan onderhandelen met de verkoper mag je reken op een bedrag in de honderden of zelfs duizenden euro’s.

Welk CMS om de webwinkel te maken?

Dit is nogal voor de hand liggend. Aangezien ik steeds met WordPress werk, is de keuze snel gemaakt. Gekoppeld met de webshop plugin WooCommerce. Hoe dat allemaal in mekaar zit, ontdek je in deel 3.