Van Joomla naar WordPress

Home E Tutorials E Van Joomla naar WordPress

Wil je een website van Joomla naar WordPress verhuizen? Hoewel Joomla een goed beheersysteem is, is het NIET zo krachtig, flexibel en gebruiksvriendelijk als WordPress. Vaak beginnen gebruikers met Joomla, maar uiteindelijk schakelen ze over naar WordPress. In dit artikel laten we je zien hoe je een website eenvoudig kunt migreren van Joomla naar WordPress.

Waarom overstappen van Joomla naar WordPress?

Zowel Joomla als WordPress zijn open source software. Ze zijn beide geschreven in PHP-programmeertaal, gebruiken de MySQL-database en hebben vergelijkbare hostingvereisten.

Joomla is echter ingewikkelder om te gebruiken en er zijn minder uitbreidingen en ontwerpen voor beschikbaar. Aan de andere kant is WordPress de meest populaire website-bouwer ter wereld, gemakkelijker te gebruiken, met heel veel extensies en ontwerpkeuzes.

Als we het nu over WordPress hebben, hebben we het over het zelfgehoste WordPress.org-platform en niet over WordPress.com. Ja, het zijn twee heel verschillende platforms.

WordPress.com is een gehoste oplossing die beperkte functies van WordPress biedt, terwijl WordPress.org het populaire platform is waar iedereen vrij gebruik van kan maken.

Laten we eens kijken wat je nodig hebt om een ​​Joomla-website naar WordPress te verplaatsen.

Stap 0. Aan de slag

De vereisten voor zowel Joomla als zelf-gehoste WordPress zijn vrij gelijkaardig. Je hebt een domeinnaam en een Website-hostingaccount nodig om te beginnen met WordPress.

De kans is groot dat je al een domeinnaam en website-hostingaccount hebt voor een Joomla-website. Je kunt ze ook gebruiken voor een WordPress-website.

Je kan hosting afnemen bij KMOwebdiensten.be. Klik hier voor meer informatie.

Stap 1. WordPress installeren en instellen

WordPress staat bekend om zijn installatie van 5 minuten. Veel goede WordPress-hostingbedrijven zullen WordPress automatisch voor u installeren. Je vindt ook 1-klik WordPress-installatieprogramma’s in het dashboard van uw hostingaccount. (Installatron, Softaculous)

Nadat  WordPress geïnstalleerd staat, kan je je aanmelden via  WordPress-dashboard dat er als volgt uitziet:

Stap 2. Importeer de Joomla-website naar WordPress

Nu WordPress geïnstalleerd staat, ben je klaar om inhoud van de Joomla-website te importeren.

Eerst moet je de FG Joomla naar WordPress plug-in installeren en activeren.

Ga bij activering naar Extra »Pagina importeren. Je ziet een lijst met importtools die beschikbaar zijn voor een WordPress-installatie. Klik op de link ‘Importeur uitvoeren’ onder de Joomla (FG) importtool.

Hiermee wordt het Joomla (FG) importerscript gestart en wordt er gevraagd om de Joomla-website-informatie te verstrekken. Eerst moet je de URL van jouw Joomla-website invoeren en vervolgens de database-instellingen.

Je kan de database-informatie vinden in het beheergedeelte van de Joomla-website. Ga gewoon naar Systeem »Algemene configuratiepagina en klik op het tabblad server.

Op deze pagina zie je alle database-informatie die je nodig hebt, behalve het wachtwoord van de database. Als je het Joomla-database wachtwoord niet meer weet, kan je het vinden in het configuratie.php-bestand in de hoofdmap van de Joomla-website. Je krijgt toegang tot dit bestand door verbinding te maken met de website via een FTP-client (bvb Filezilla) en het te openen in een teksteditor zoals kladblok.

Na het invoeren van de database-informatie in de Joomla importeur, klik je  op de knop ‘Test database connection’. Als alles correct is ingevoerd, ziet u een succesbericht.

Er zijn enkele extra opties om te bepalen wat je wilt importeren. Als je niet zeker bent, laat deze opties dan zoals ze zijn.

Ga verder en klik op de knop ‘Start / Resume Importer’ om door te gaan.

De importeur begint nu met het ophalen van inhoud van de Joomla-website. Dit kan enige tijd duren, afhankelijk van hoeveel inhoud je hebt.

Als je klaar bent, zie je een succesbericht.

Nu de inhoud naar de WordPress-site hebt geïmporteerd, is de volgende stap het controleren op interne links die mogelijk naar jouw oude website verwijzen. De Joomla FG-importeur zal dat ook voor jou oplossen.

Je moet naar beneden scrollen en op de knop ‘Interne links wijzigen’ klikken.

Je kan nu de  WordPress-site bezoeken om de geïmporteerde inhoud in actie te zien.

Dingen om te doen na het verplaatsen van Joomla naar WordPress

Na het verplaatsen van de website van Joomla naar WordPress, moet je een paar tweaks uitvoeren om de migratie te voltooien en het nieuwe platform op te zetten.

De oude Joomla-website kan een andere URL-structuur hebben dan een WordPress-site. Dit betekent dat mensen die jouw artikelen in zoekmachines vinden, nu een 404-foutmelding krijgen.

Om dit op te lossen, moeten de permalinks ingesteld worden en gebruikers en zoekmachines op de juiste manier omleiden naar de nieuwe URL’s.

Eerst moet je de pagina Instellingen »Permalinks in WordPress bezoeken. Klik onder algemene instellingen op de optie voor de naam van het bericht en klik vervolgens op de knop Wijzigingen opslaan.

Vervolgens moet je de omleidingsplug-in op uw WordPress-site installeren en activeren.

Na activering moet je de pagina Hulpprogramma’s »Omleiding bezoeken. In het bron-URL-veld voert u http://example.com/index.php/(.*) in en in het doel-URL-veld http://example.com/$1.

Klik op de knop ‘Omleiding toevoegen’ om de wijzigingen op te slaan.

WordPress zal nu oude Joomla website-URL’s omleiden naar de nieuwe WordPress permalink-structuur.

Stap 4. WordPress-thema instellen

WordPress geeft je toegang tot een enorme verzameling thema’s die je kunt gebruiken. Thema’s bepalen het uiterlijk en het ontwerp van uw WordPress-website.

Er zijn duizenden gratis en betaalde WordPress-thema’s beschikbaar die je op een website kunt installeren. Niet alle thema’s zijn echter geschikt voor allerlei websites en deze overvloed aan keuzes kan beginners een beetje in de war brengen.

Stap 5. Installeer essentiële WordPress-plug-ins

Plug-ins zijn het beste deel over het gebruik van WordPress. Met WordPress-plug-ins kan je nieuwe functies toevoegen aan een website.

Je kan WordPress-plug-ins gebruiken voor back-up, verbetering van de beveiliging, caching instellen, online winkel starten en meer. Als je een functie kunt bedenken, is de kans groot dat er al een WordPress-plug-in voor bestaat.

Er zijn duizenden gratis en betaalde WordPress-plug-ins die u kunt gebruiken.

Stap 6. WordPress leren

Klik hier door naar de WordPress handleiding.