Wat is WordPress?

Wat is wordpress

WordPress is een gratis en open-source content management systeem (CMS) dat miljoenen websites over de hele wereld aandrijft. Het is een flexibel, aanpasbaar en gemakkelijk te gebruiken platform waarmee gebruikers websites en blogs kunnen maken en beheren zonder dat ze hoeven te weten hoe ze moeten programmeren.

In dit artikel leer je wat WordPress is, hoe het werkt en wat het zo populair maakt.

43% van alle websites op het internet gebruiken WordPress

Opgericht in 2003

WordPress is een softwaretoepassing waarmee gebruikers websites en blogs kunnen maken en beheren. Het is gebouwd op PHP en MySQL en het is gelicentieerd onder de GPLv2 (of later) licentie, wat betekent dat iedereen de software gratis kan gebruiken, wijzigen en opnieuw kan distribueren. WordPress werd in 2003 voor het eerst uitgebracht door zijn mede-oprichters, Matt Mullenweg en Mike Little.

WordPress blijft een vaste waarde in internet land.

Twee versies

Het is belangrijk om op te merken dat WordPress twee verschillende versies heeft: WordPress.org en WordPress.com.

WordPress.org is de zelf-gehoste versie van WordPress, wat betekent dat je de software kunt downloaden en installeren op je eigen webhostingaccount en de volledige controle hebt over je website.

WordPress.com is een gehoste versie van WordPress waarbij je je website kunt maken en hosten op het platform van WordPress.com, maar met beperkte controle over de functionaliteit en het ontwerp van je website.

Kies voor WordPress.org als je volledige controle wil over je website.

Hoe werkt WordPress?

WordPress maakt gebruik van thema’s en plugins om de functionaliteit en het ontwerp van een website te bepalen. Een thema is een verzameling van bestanden die bepalen hoe een website eruitziet en aanvoelt.

WordPress heeft een aantal standaardthema’s die je kunt gebruiken, maar je kunt ook thema’s kopen of gratis downloaden vanuit de WordPress themabibliotheek.

Plugins zijn stukjes software die je aan je WordPress-website kunt toevoegen om extra functionaliteit toe te voegen. Er zijn duizenden plugins beschikbaar, variërend van contactformulieren en caching-plugins tot e-commerce en SEO-plugins.

Een ander belangrijk aspect van WordPress is de editor, waarmee je pagina’s en berichten kunt maken en bewerken. De editor is een visuele editor die lijkt op een tekstverwerkingsprogramma en waarmee je gemakkelijk afbeeldingen en andere media kunt invoegen. Je kunt ook gebruikmaken van korte codes en HTML om je content verder aan te passen.

WordPress heeft een enorm aanbod van layouts en plugins.

Wat maakt WordPress zo populair?

WordPress is zo populair om verschillende redenen:

  1. Gebruiksvriendelijkheid: WordPress is gemakkelijk te gebruiken en te begrijpen, zelfs voor beginners. De interface is intuïtief en gebruiksvriendelijk, en er zijn veel tutorials en handleidingen beschikbaar om je te helpen aan de slag te gaan.
  2. Flexibiliteit: WordPress is zeer flexibel en aanpasbaar, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan websites en blogs. Het kan worden gebruikt voor alles, van een persoonlijke blog tot een e-commerce website.
  3. Groot aantal thema’s en plugins: WordPress heeft een enorme bibliotheek van thema’s en plugins die je kunt gebruiken om je website aan te passen en uit te breiden. Dit geeft je de vrijheid om je website te maken zoals jij dat wilt.

Ideaal systeem voor websites en webshops.