Alles over afbeelding resolutie

Home E Blog E Alles over afbeelding resolutie
Inhoudstabel

Beeldresolutie verwijst naar de grootte van je afbeelding op een computermonitor en niet naar de fysieke afmetingen waarmee een afbeelding wordt afgedrukt. De pixelafmetingen van een afbeelding geven de resolutie aan. Met veel digitale camera’s kunnen we de beeldresolutie wijzigen.

Voordat we een foto maken, moeten we dus eerst de kwaliteit van een afbeelding bepalen door de hoogste kwaliteitsinstelling van de camera te gebruiken. Stel je camera daarom in voor de beste beeldkwaliteit als je foto’s van hoge kwaliteit wilt verkrijgen.

Wist je dat een een digitale foto met echt hoge resolutie tussen de 12MB (voor een foto van 4 bij 5 inch) en 70MB (voor een foto van twee pagina’s) kan zijn. Fotocollecties die momenteel op de markt zijn hebben bestanden van 500K-22MB. De  beeldresolutie, de hoeveelheid informatie in een digitaal bestand, wordt gemeten in punten per inch.

Beeldschermfrequentie, de dichtheid van de lijnen van puntjes die worden gebruikt om een foto met continue tonen af te drukken, wordt gemeten in lijnen per inch. Kranten gebruiken meestal een grof lijnenscherm van 85 lpi; bedrijfspublicaties, 100 tot 120 lpi; en glossy tijdschriften en offsetlithografie van goede kwaliteit, 133 tot 155 lpi.

De juiste resolutie is echt belangrijk voor goed drukwerk. En om dit te bereiken moet je altijd enkele regels onthouden, waaronder de volgende: de tekst moet 400 dpi zijn op de uiteindelijke grootte in de lay-out; de afbeeldingen moeten 300 dpi zijn op de uiteindelijke grootte in de lay-out; de afmetingen van de resolutie en de grootte zijn omgekeerd evenredig aan elkaar, dus als je een afbeelding vergroot, verlaag je de resolutie en als je een afbeelding verkleint, verhoog je de resolutie; hoe een afbeelding oorspronkelijk is verkregen, bepaalt de resolutie ervan en dus de grootte waarop ze kan worden afgedrukt voor helder en scherp drukwerk; en afbeeldingen met een lage resolutie worden met gekartelde randen afgedrukt en zien er wazig uit.

Bij het bepalen van het afdrukformaat van je beeld moet je dus een formaat kiezen dat past bij de resolutie van het beeld dat je aanlevert.

Het formaat waarop je afbeelding kan worden afgedrukt zonder kwaliteitsverlies hangt af van de resolutie van je afbeelding. Onthoud dat hoe hoger de resolutie van je beeld is, hoe beter de kwaliteit van het beeld bij het afdrukken.

Bij de meeste digitale camera’s kun je in het instellingenmenu een combinatie van resolutie en kwaliteit kiezen.

Voor een optimale afdruk moet je je digitale camera instellen op de hoogst mogelijke resolutie en kwaliteit. Onthoud altijd dat hoe hoger de kwaliteit, hoe groter het beeldbestand wordt. Dus mensen, zorg voor voldoende ruimte op de geheugenkaart!

9 Reacties

  1. Voor het afdrukken van een foto is dit handige informatie, ik heb zelf een keer een fout gemaakt.

    Antwoord
  2. Dit is een zeer verhelderend artikel. Ik doe altijd maar wat maar de tip hoe meer resolutie des te groter het bestand neem ik mee in mijn achterhoofd

    Antwoord
  3. Handig deze info, dat maakt het wat inzichtelijker hoe het nou precies zit met al die afmetingen en de grootte van fotobestanden.

    Antwoord
  4. Erg interessant, ik doe veel met fotografie en heb inderdaad altijd meerdere geheugenkaarten bij mij voor de zekerheid.

    Antwoord
  5. Al mijn camera’s en op mijn telefoon zijn ingesteld op de hoogste resolutie. Ik koop daarnaast ook altijd de grootste geheugenkaart voor mijn camera

    Antwoord
  6. Ooit tijdens een vakantie alleen maar op de kleinste resolutie foto’s gemaakt… echt ongelofelijk dom, maar ja, inmiddels heb ik ervan geleerd.

    Antwoord
  7. Wat een goed artikel! Ik wist veel hier van niet

    Antwoord
  8. Ik ben hier idd mee bekend omdat fotograveren een hobby van me is! Maar als je net begint is dit echt een super handig artikel

    Antwoord
  9. Resolutie is idd heel erg belangrijk, online heb je minder nodig dan bij drukwerk.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.