Belgische E-Commerce versus buitenland

Home E Blog E Belgische E-Commerce versus buitenland

De Belgische webshops hebben een zwaar concurrentieel nadeel tegenover buitenlandse spelers. Dat stelt handelsfederatie Comeos vast.

De handelsfederatie waarschuwt dat de elektronische handelsactiviteiten gemakkelijk naar het buitenland kunnen worden verhuisd, en dat bijgevolg tienduizenden jobs verloren kunnen gaan als de overheid niets doet om het concurrentieel nadeel aan te pakken. De e-commerce in België stemt vandaag overeen met ongeveer 5,6 procent van de totaalomzet in de detailhandel.

Comeos verwacht tegen 2018 een toename van dat aandeel tot 9,9 procent, wat neerkomt op een omzet van 9,83 miljard euro. Naar het buitenland Die stijging stelt Comeos evenwel niet gerust, wel integendeel. Als er niets verandert aan het beleid, zullen meer handelaars hun online handelsactiviteiten in het buitenland organiseren.

Dat aandeel zal in diezelfde periode toenemen van 37 tot 69 procent, waarschuwt Dominique Michel, gedelegeerd bestuurder van Comeos. “Dat betekent dat 6,74 miljard euro naar het buitenland zal vloeien. In tegenstelling tot bij de klassieke winkels, kunnen sommige of zelfs alle schakels in de online handel immers zeer gemakkelijk naar het buitenland worden overgebracht verduidelijkt Michel. “De toegevoegde waarde die in het buitenland gerealiseerd wordt, gaat dan aan de Belgische economie voorbij.”

 

Hoge loonkosten

De belangrijkste reden voor het verhuizen van de activiteiten naar het buitenland zijn volgens Comeos ‘de hoge loonkosten’ in ons land. “In de handelssector liggen de loonkosten 20 procent hoger dan in de buurlanden”, zegt Michel, die zich baseert op een onderzoek van de KU Leuven. Andere hinderpalen voor de Belgische e-commerce zijn volgens Comeos de hoge Belgische btw-tarieven, te strikte regels op nachtarbeid en het gebrek aan performante spelers voor het afleveren van de pakketten.

Jobverlies

Comeos vreest dat door het delokaliseren van de activiteiten 22.739 jobs verloren zullen gaan. Indirect gaan er in de andere sectoren nog eens 13.458 banen verloren, wat het totale jobverlies in 2018 op 36.197 banen brengt, berekende de handelsfederatie. (Belga/BO)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.