Facebook komt met ‘Vind-ik-niet-leuk’-knop

Home E Blog E Facebook komt met ‘Vind-ik-niet-leuk’-knop

In 2009 introduceerde Facebook de ‘Vind-ik-leuk’-knop. Met deze duim-omhoog-knop kunnen mensen berichten en foto’s van anderen ‘liken’. Deze knop is echter (te) eenzijdig. Daarom krijgt deze knop binnen afzienbare tijd eindelijk zijn tegenhanger: de ‘Vind-ik-niet-leuk’-knop (dislikeknop). Deze knop maakt het mogelijk om andere mensen jouw medeleven te tonen. Dat melde Facebook directeur Mark Zuckerberg tijdens een vraag- en antwoordsessie.

Tijdens dat gesprek gaf Zuckerberg aan dat heel veel mensen de afgelopen jaren hebben gevraagd om een ‘Vind-ik-niet-leuk’-knop. Die duim-omlaag-knop komt er nu dus aan. Als reden op de vraag waarom Facebook zolang heeft gewacht met een dergelijke knop gaf hij aan dat ze willen voorkomen dat de knop gebruikt wordt om reacties of berichten omhoog of naar beneden te stemmen en het moet ook geen knop worden om te discrimeneren. facebook-like-button-alternative

Vind-ik-niet-leuk’ toch positief gebruiken

Hij benadrukte dat er druk wordt gewerkt aan een manier waarop deze knop, die eigenlijk een negatieve klank heeft, toch positief gebruikt kan worden en dus niet om mensen belachelijk te maken. Het mag ook geen gemakkelijke manier worden om adverteerders af te kraken.

Facebook wil tevens voorkomen dat hun sociale platform op internetforum Reddit gaat lijken. Tegenhangers van de ‘Vind-ik-niet-leuk’-knop zijn vooral bang dat deze knop pesten in de hand zal werken.

Emoties uitdragen

Toch willen mensen graag hun emotie uit kunnen dragen. Als je iets leest wat je raakt, bijvoorbeeld als iemand is overleden of over een vliegtuigramp, dan heb je tot op heden alleen de mogelijkheid om te ‘liken’ en dat kan zeer ongemakkelijk voelen. Vervelende dingen kun je onmogelijk leuk vinden. Toch willen de mensen wel graag hun medeleven betuigen. Die mogelijkheid gaat er dus binnenkort komen. Zuckerberg laat echter wel weten dat hij nog niet precies weet hoe die knop eruit zal komen te zien. Ze zijn nog aan het onderzoeken wat de beste manier is om dergelijke emoties uit te dragen.

Respect’-knop om je medeleven te tonen

De kans lijkt groot dat deze nieuwe knop niet daadwerkelijk een ‘vind-ik-niet-leuk’-knop zal gaan worden. Het zal waarschijnlijk meer een ‘respect’-knop of iets dergelijks worden. Het zal dus een knop gaan worden waarmee je jouw medeleven, je empathie, kunt tonen. De komende tijd zal Facebook hiermee testen gaan uitvoeren.

Die knop gaat er komen!”

Al in december 2014 gaf Zuckerberg aan dat er aan een dergelijke knop werd gedacht. Hij bleef hierbij echter zeer op de vlakte en was niet erg concreet. Hij kon nu echter laten weten: “Die knop gaat er komen!”.

Zuckerberg heeft niet laten weten waarom hij overstag is gegaan en ook niet wanneer de knop er komt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.