Gids: het kiezen van een CMS systeem

Home E Blog E Gids: het kiezen van een CMS systeem

Tegenwoordig is de beschikking hebben over een CMS systeem voor het opzetten en beheren van jouw online business een absolute must. Door de jaren heen zijn er echter op dit vlak bijzonder veel verschillende opties op de markt geïntroduceerd. Namen zoals WordPress en Drupal zullen ongetwijfeld een belletje doen rinkelen, maar wat ook te denken van Joomla en Plone? Dit zijn stuk voor stuk uitstekende en bovendien opensource content management systemen die allen een meerwaarde kunnen betekenen voor jouw website. Welke van de verschillende CMS systemen op de markt is nu echter voor jou het meest interessant? Het volgen van de informatie uit de gids op deze pagina wijst je zonder probleem de weg!

Keuze 1: Een custom made of opensource CMS?

In eerste instantie zal je een keuze moeten maken tussen een custom made CMS (een systeem op maat dus) of een opensource variant (een systeem welke gratis verkrijgbaar is). Beide opties brengen uiteraard enkele specifieke voordelen met zich mee. Door het laten ontwikkelen van een uniek CMS wordt er bijvoorbeeld voor gezorgd dat alle gewenste functies in één keer kunnen worden gerealiseerd. Hier staat echter wel tegenover het laten ontwikkelen van een content management systeem op maat een behoorlijk budget vereist. Voor de startende online ondernemer is dit veelal niet zo voor de hand liggend.

 

Beschik je eerder over een beperkt budget of heb je bijvoorbeeld geen nood aan echt unieke features? In dat geval is kiezen voor een opensource content management system zoals bijvoorbeeld WordPress of Drupal zeker en vast een interessante optie. Je beschikt over een solide basis voor jouw online business waar je bovendien naar hartenlust verder op kan bouwen. De enorme community welke schuil gaat achter deze platformen zorgt er bovendien voor dat elke gewenste feature eigenlijk zonder probleem kan worden toegevoegd of ontwikkeld.

Keuze 2: Gaat het om een webshop of een website?

Het type CMS systeem waar gebruik van zal worden gemaakt zal uiteraard ook worden beïnvloed door de aard van het bedrijf. Ben je bijvoorbeeld van plan om een webwinkel op te richten? In dat geval kan je kijken naar een combinatie van WordPress & Woocommerce of kan je kiezen voor Magento. Ben je op zoek naar een mogelijkheid om een gewone, informatie website te realiseren of wil je een professionele bedrijfswebsite realiseren? Dan is WordPress zonder Woocommerce uitbreiding een optie net als Drupal en Joomla. Bekijk dus altijd goed welke van de verschillende content management systemen op de markt het meest geschikt zijn om het doel dat je voor ogen hebt te realiseren.

 

Keuze 3: De gebruiksvriendelijkheid van een CMS

De beschikbaarheid van open source content management systemen zorgt er voor dat het beschikken over een eigen website of webwinkel voor veel meer mensen tot de mogelijkheden behoort, zelfs wanneer er slechts een klein budget voor handen is. Bovendien vinden veel ondernemers die een nieuw bedrijf willen oprichten het fantastisch wanneer ze zelf aan hun online business kunnen sleutelen. De beperkte (programmeer)kennis van deze doelgroep zorgt er echter voor dat het content management systeem waar men gebruik van gaat maken zo gebruiksvriendelijk mogelijk moet zijn. Op dit vlak scoort WordPress bijvoorbeeld uitstekende punten terwijl Drupal het nog wel eens wil laten afweten. Joomla is iets toegankelijker dan laatst genoemde, maar moet het veelal toch nog steeds afleggen tegenover WordPress. Het even goed bekijken van enkele filmpjes of de demo doorlopen kan je ook een goed inzicht verschaffen.

 

Keuze 4: De support die voor een CMS wordt geboden

Indien je er voor kiest om een CMS van de grond af aan te laten ontwikkelen spreekt het voor zich dat je voor een groot deel aangewezen blijft op de oorspronkelijke ontwikkelaar van het systeem. Geeft deze er op een bepaald ogenblik de brui aan? Dan moet je op zoek naar een andere ontwikkelaar die bekend is met de toegepaste werkwijze en code en bestaat het risico dat je met aanzienlijk hogere kosten wordt geconfronteerd. Geef je de voorkeur aan een opensource platform zoals WordPress? In dat geval kan je rekenen op de support van een werkelijk gigantische community. Een nieuwe plugin op maat van je wensen laten ontwikkelen? Er is altijd een ontwikkelaar die je daarbij van dienst kan zijn!

 

Keuze 5: De veiligheid van een CMS

Last but not least is er nog de veiligheid van het content management systeem waar je gebruik van wenst te maken. Opensource platformen staan er om bekend het op dit vlak nog wel eens af te laten weten. De realiteit is echter dat je dit als beheerder voor een groot deel zelf in de hand hebt. Veel mensen staan er namelijk niet bij stil, maar platformen zoals WordPress en Joomla worden stelselmatig geüpdatet om (nieuwe) bedreigingen het hoofd te bieden. Door je CMS up-2-date te houden is het dan ook altijd mogelijk om de veiligheid van jouw online business te garanderen. Ook hiervoor geldt overigens dat er vaak nog extra voorzorgsmaatregelen kunnen worden getroffen om hack pogingen niet te laten slagen. Welke opties er op dit vlak worden aangeboden is uiteraard terug afhankelijk van het type CMS.

7 Reacties

 1. Ik vind wordpress.org superhandig. Ik ben ook dol op Blogger maar daar kun je zelf veel minder mee.

  Antwoord
 2. Ik ben een wordpres gebruiker vooral omdat ik geen know how heb om het zelf vorm te geven

  Antwoord
 3. Zelf gebruik ik wordpress en heb via envato een thema waar ik nu al bijna 3 jaar met veel plezier mee werk. Het is tot nu toe stabiel, geen gekkigheden en er zijn veel plug-ins die je nog weer eens stapje verder kunnen helpen.

  Antwoord
 4. Ik gebruik wordpress op advies van mensen in mijn omgeving.
  Deze hebben hier positieve ervaringen mee.
  Ik ook tot nu toe.

  Antwoord
 5. Ik ben heel blij met WordPress maar ik ben blij dat mijn provider veel verstand heeft van het hoe en wat. Ik ben zelf echt niet technisch en eerlijk gezegd ligt mij dat ook niet zo goed.

  Antwoord
 6. Ik gebruik al 5 jaar wordpress en ik ben er heel erg blij mee. Ik heb wel eens andere CMS uitgeprobeerd, maar blijf toch bij wordpress!

  Antwoord
 7. Ik gebruik wordpress en daar ben ik tevreden over.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.