In 2018 moet je een SSL certificaat hebben, waarom?

Home E Blog E In 2018 moet je een SSL certificaat hebben, waarom?

Reeds vele jaren wordt door experts het belang benadrukt van een SSL certificaat. Op het ogenblik dat dit certificaat op je website of webshop wordt geïnstalleerd komt deze over een beveiligde verbinding te beschikken. Dit wordt in de browser aangegeven door middel van een groen slotje. In principe is het installeren van een SSL certificaat op uw website nog niet verplicht, maar dat neemt niet weg dat je hier dit jaar toch maar beter voor kiest. Waarom dat het geval is vertellen we je graag op deze pagina.

Chrome gaat websites zonder SSL certificaat als onveilig markeren

Het is geen geheim dat Google het belangrijk vindt dat de websites die ze indexeert echt veilig zijn. Op het ogenblik dat Google het vermoeden heeft dat de veiligheid van een website of webshop niet kan worden gegarandeerd heeft dat altijd een zekere invloed op haar indexering in de zoekresultaten, ook al is dat misschien niet meteen zichtbaar. In 2018 gaat ‘s werelds populairste zoekmachine echter nog een stapje verder. Vanaf juli zullen gebruikers van de Google browser Chrome namelijk automatisch een melding ontvangen dat de website of webshop die ze proberen te bezoeken onveilig is indien deze niet over een HTTPS-verbinding beschikt. Het spreekt voor zich dat dit heel wat potentiële gebruikers of klanten kan afschrikken waardoor je geconfronteerd wordt met een zeker omzetverlies.

SSL certificaat

Invloed van SSL certificaat op je ranking in de zoekresultaten

Een tweede belangrijk punt waarom het in 2018 noodzakelijk is om over een SSL certificaat te beschikken is terug te vinden in het feit dat deze je ranking in de zoekresultaten beïnvloedt. Zoals in de inleiding van dit artikel reeds aangegeven tracht Google alles in het werk te stellen om de veiligheid op het internet te verbeteren. Omwille van deze reden heeft ze er voor gekozen om het al dan niet beschikken over een SSL certificaat mee te nemen in haar algoritme. Dit betekent dus dat zowel websites als webshops die geen HTTPS-verbinding hebben enigszins worden afgestraft. Omdat ook de concurrentie binnen alle sectoren stelselmatig toeneemt spreekt het voor zich dat het niet interessant is om tegen een dergelijke ‘penalty’ van Google aan te lopen.

 

Absoluut noodzakelijk voor webwinkels

De vraag die veel ondernemers zich stellen die een webshop willen oprichten is of ze nu al dan niet wettelijk verplicht zijn om een SSL certificaat te installeren. In principe wordt er nergens gesteld dat zo’n certificaat verplicht is, maar daar staat tegenover dat er wel enkele belangrijke verwijzingen naar in de wetgeving zijn opgenomen. Zo stelt de Wet Bescherming Persoonsgegevens duidelijk dat webwinkels verplicht zijn om zo veilig mogelijk om te gaan met de persoonsgegevens die door haar bezoekers of klanten worden verstrekt. In principe kan de veiligheid van de gegevens uitsluitend worden gegarandeerd door gebruik te maken van een HTTPS-verbinding. Daarnaast is er voor webwinkels sowieso nog een extra belangrijke reden om hier gebruik van te maken. Google Shopping, het populaire advertentieprogramma voor webshops vereist namelijk dat een webshop over een beveiligde verbinding beschikt. Heb je deze niet? Dan zal je dus niet toegelaten worden tot het programma.

Heeft jouw website een SSL certificaat?

Indien niet, neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.

24 Reacties

 1. Ik heb mijn webshop online sinds februari 2018 en mijn broer, die in de IT zit, hamerde op het SSL certificaat. Dat kostte 1000€ meer, dus ik twijfelde, maar heb toch geluisterd als brave zus en ben hem hier heel dankbaar voor…

  Antwoord
  • 1000 euro voor een SSL certificaat? Dat is wel een erg hoge prijs.

   Antwoord
 2. ik wist niet dat een SSl certifikaat ook nog effect op je ranking heeft! Nu ben ik helemaal blij dat ik ze al een hele tijd heb

  Antwoord
 3. Eigen lijk zouden ze zo’n certificaat gratis of standaard moeten maken, bij gelijk welk type hosting.

  Antwoord
 4. Hier heeft mijn hosting dit geregeld, duidelijk artikel, goed om te lezen.

  Antwoord
 5. Ik schrik ook erg van de prijs. Ik geloof niet dat het bij mij zoveel geld kostte.

  Antwoord
 6. Mijn website heeft een ssl-certificaat, dankzij mijn hosting.

  Antwoord
 7. Ik heb gelukkig een SSL certificaat 🙂 Zo geregeld was dat, 1000 euro daarvoor moeten neerleggen zoals hierboven gezegd werd is wel een afrader. Dan wordt je gewoon afgezet! Het is een paar minuutjes werk.

  Antwoord
 8. Laatst wel wat over gelezen. Maar ik heb mij er nog niet helemaal in verdiept. Binnenkort toch maar even doen.

  Antwoord
 9. Interessant stuk om te lezen. Ik zal er even naar kijken 🙂

  Antwoord
 10. Oh dit wist ik nog niet. Best handig. Interessant artikel. 😉

  Antwoord
 11. Gelukkig is dit allemaal voor mij geregeld maar wel fijn

  Antwoord
 12. mijn webmaster die tevens mijn host is, verzorgt dit alles keurig voor mij

  Antwoord
 13. Ik heb dat inmiddels gelukkig voor elkaar. Mijn host heeft me erbij geholpen.

  Antwoord
 14. Ik dacht dat SSI certifikaat alleen voor webshop. Hopelijk hosting regelt dit het wel

  Antwoord
 15. Toevallig heb ik er gister eentje geïnstalleerd met het ook op seo. Koste me via mijn hosting ook bijna niks.

  Antwoord
 16. SSL certificaten zijn tegenwoordig makkelijk gratis te verkrijgen via LetsEncrypt. Zeker voor starters en KMO’s is dit een ideale optie. Kost niets, is wijdverspreid en kan via de meeste hostings automatisch aangevraagd en vernieuwd worden.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.