Voor- en nadelen van WordPress themes

Home E Blog E Voor- en nadelen van WordPress themes

Voor de beginnende ondernemer is het vaak van cruciaal belang dat hij of zij in het begin zo weinig mogelijk kosten moet maken. Het startbudget van menig aantal ondernemer is tegenwoordig dan ook vrij beperkt. Indien je er voor kiest om gebruik te maken van het WordPress content management systeem zal je kunnen vaststellen dat je over twee verschillende mogelijkheden beschikt om je website vorm te geven. Zo is het mogelijk om te kiezen voor een standaard template, maar kan je ook gebruikmaken van een theme die op maat van jouw wensen wordt ontwikkeld. Ben jij van plan om één van de bestaande WordPress themes te gaan gebruiken? In dat geval moet je rekening houden met de onderstaande voor- en nadelen.

WordPress themes

De voordelen van WordPress themes

In eerste instantie kijken we graag even naar de voordelen die zijn verbonden aan het gebruik van een (gratis) WordPress theme. Indien je het aanbod aan templates voor WordPress onder de loep gaat nemen zal je kunnen vaststellen dat er zowel heel wat gratis als behoorlijk wat premium exemplaren bestaan. In het eerste geval hoef je helemaal niets te betalen voor het installeren van het WordPress theme in kwestie terwijl in het tweede geval een kleine bijdrage wordt gevraagd. Ook voor een premium WordPress template geldt dat de kosten die je moet betalen in schril contrast staan met deze die voor een maatwerk design worden aangerekend.

Een tweede voordeel is terug te vinden in het feit dat je door te kiezen voor een bestaande WordPress template meteen van start kan gaan met je online business. Het laten ontwikkelen van een design op maat heeft doorgaans heel wat voeten in de aarde waardoor je een behoorlijke tijd moet wachten vooraleer je daadwerkelijk kan starten met het online aanbieden van je producten en / of diensten. Een kant en klare WordPress template is bovendien ook nog eens zeer eenvoudig te installeren waardoor je, je ook hier geen zorgen om hoeft te maken.

Met welke nadelen dien je rekening te houden?

Aan het gebruik van één van de standaard WordPress themes zijn ook meerdere nadelen verbonden waar je rekening mee zal willen houden. Het eerste nadeel is terug te vinden in het feit dat een standaard WordPress template uiteraard niet uniek is. Dit betekent dat ze een beetje als fabriekswerk kan overkomen. In het bijzonder potentiële klanten die zelf over de nodige kennis van WordPress beschikken hebben niet zoveel nodig om vast te kunnen stellen dat je website is gemaakt met behulp van een gratis of een premium WordPress template. Het gebeurt niet zelden dat dit enige argwaan opwekt waardoor dit zeker een punt is om rekening mee te houden.

Een tweede nadeel die de keuze voor één van de standaard WordPress themes met zich meebrengt is terug te vinden in het feit dat lang niet elke template die voor WordPress bestaat goed wordt onderhouden. Vooraleer gebruik te maken van een specifiek design is het dan ook altijd een vereiste om goed te controleren wanneer deze voor het laatst is geüpdate. Ligt deze datum reeds ver in het verleden? In dat geval is het wellicht een stuk interessanter (en veiliger) om te kiezen voor één van de alternatieven die wel actueel zijn.

11 Reacties

 1. Ik heb destijds wel betaald voor een template maar moet nu weer bijbetalen voor de updates, ook best vervelend. Maarja voor niets gaat de zon op immers

  Antwoord
 2. Ik ben zelf destijds begonnen met een WordPress template. Bij het redesignen van mijn site hebben we ook gebruik gemaakt van een template, maar wel eentje waar je nog veel aan kon aanpassen. Ik vind het wel handig 🙂

  Antwoord
 3. Ik ben erg tevreden hoor! Veel aanbod en voor ieder wat wils. Maar ja – aan elk voordeel zit een nadeel!

  Antwoord
 4. Ik vind het grootste nadeel aan wordpress themes dat ze nooit zo uitkomen op je blog als op de ‘verpakking’. Vaak is er nog best veel voor nodig om een theme net zo te krijgen als op het plaatje.

  Antwoord
  • Sommige thema’s hebben een functie waarmee je demo inhoud ook kan installeren.

   Antwoord
 5. Ik heb niet voor een standaard thema gekozen, geloof ik. Ik heb in elk geval het gevoel er mijn eigen draai aan te kunnen geven. Een nadeel van WP vind ik wel dat je niet makkelijk posts kunt verplaatsen. Bij mij komen ze nu allemaal op de homepage, ik wil ze eigenlijk verplaatsen naar een aparte pagina. Kun je me vertellen hoe dat moet, of waar ik kan vinden hoe het moet? Bij voorbaat dank!

  Antwoord
  • Die vraag leg je beter eerst bij de thema maker. Hij kan je hier beter in begeleiden. Mocht je er niet uitkomen, neem dan gerust contact op.

   Antwoord
 6. Ik zweer bij de wordpress themes. Zonder dat had ik niet zelf een website kunnen bouwen. Lang leve WP!!

  Antwoord
 7. eerlijk gezegd zag ik de noodzaak van een gratis template niet in. Voor een paar tientjes heb je de prachtigste templates, compleet met updates en al. Dan maar even doorsparen en alvast mooie artikelen shcrijven, denk ik bij mezelf

  Antwoord
 8. Ik heb jaren een gratis theme gehad maar miste toch gewoon iets. Ondanks dat ik zelf niet zo handig ben, vond ik het toch lastig om met een gratis theme mijn blog eigen te maken. Vandaar twee jaar geleden toch overgestapt op een betaalde versie en dat bevalt me erg goed.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.